Our Featured Products

Shilajit Himalaya 10 Grams
Shilajit Himalaya 20 Grams
Shilajit Himalaya 40 Grams

koop Shilajit in Nederland – Shilajit is een voedselrijke biomassa die uit de rotsen in de Himalaya sijpelt. Lang beschouwd als een wondermiddel in Ayurveda, is gezuiverd Shilajit gemaakt van een intrigerende mix van synergetische verbindingen. Naar verluidt werkt het als een verjonger, antioxidant, adaptogeen en afrodisiacum. Lees verder om te begrijpen wat de wetenschap zegt en hoe u goed gezuiverde supplementen kunt onderscheiden van gevaarlijke producten van lage kwaliteit.

Wat is shilajit? Hoe het wordt geproduceerd

Shilajit is een voedings- en mineraalrijke biomassa, die vaak wordt geclassificeerd als een herbomineraal vanwege de complexe en eclectische aard van de actieve verbindingen [1].

Hoe vreemd het ook mag klinken, deze gomachtige organische massa wordt geproduceerd door de bergen. Zijn kleur varieert van lichtbruin tot bruinzwart en vloeit uit rotslagen in vele bergketens van de wereld, maar is vooral bekend in de Himalaya [1].

Historische wortels

Gezien zijn enigszins mystieke oorsprong, is het geen verrassing dat Shilajit een essentiële remedie werd in veel systemen van traditionele geneeskunde.

Shilajit wordt “een oud wondermiddel” en een “wonderbaarlijke gave van God” genoemd. En zoals de meeste vermeende wondermiddelen, stond Shilajit bekend om zijn zogenaamde ‘verjongende effecten’. Het wordt onder volksgenezers gebruikt als een algemeen tonicum, adaptogeen en antistressmiddel [1].

“Shilajit” is een Sanskrietwoord dat zich vertaalt naar “Veroveraar van bergen en vernietiger van zwakte” of als alternatief “de winnaar van rotsen”. Volgens Ayurveda kunnen de eigenschappen ervan vele ziekten genezen. Er ontbreekt echter goed wetenschappelijk bewijs om het gebruik van shilajit voor welke aandoening dan ook te ondersteunen.koop Shilajit in Nederland

Na zo’n beoordeling kan het uiterlijk en de smaak van Shilajit sommigen teleurstellen. Deze kleverige stof is bitter van smaak en heeft een geur die doet denken aan koeienurine. Shilajit wordt verwerkt door verschillende supplementfabrikanten en verkocht als capsules of poeder [1].

Bovendien zijn Shilajit-supplementen niet goedgekeurd door de FDA voor medisch gebruik. Supplementen missen over het algemeen gedegen klinisch onderzoek. Regelgeving stelt productienormen voor hen vast, maar garandeert niet dat ze veilig of effectief zijn. Praat met uw arts voordat u een supplement aanvult.

koop Shilajit in Nederland

Snapshot

Proponents

 • Rich in minerals and active compounds
 • Purported to be a strong rejuvenator
 • May support energy use and detox
 • May increase testosterone
 • May reduce stress and support cognition

Skeptics

 • High-quality purified Shilajit is hard to find
 • Most products on the market contain toxins
 • Clinical studies are lacking
 • Long-term safety is unknown

Bioactive Components

Shilajit is made of hummus (60 – 80%) and organic plant materials that have been compressed by layers of rocks over time. High pressure and blazing heat metamorphize organic compounds. The warmer temperatures in the summer melt Shilajit, causing it to ooze from cracks in the rocks [1].

Shilajit contains [1]:

 

 • Over 84 types of minerals, including most essential minerals
 • Fulvic acid, the main active ingredient
 • Humic acid (and uronic acids)
 • Other plant and microbial metabolites (such as dibenzo-alphapyrones)
 • Small peptides and amino acids
 • Some lipids
 • Phenolic glycosides

 

Scientists hypothesize that fulvic acid acts as a carrier molecule in the body, helping to transport nutrients into the deep tissues and remove deep-seated toxins.koop Shilajit in Nederland

Volgens deze theorie versterken de bioactieve stoffen in Shilajit de voordelen en biologische beschikbaarheid van andere kruiden. Er is echter onvoldoende bewijs voor dit concept [1].

Traditionele beoefenaars zeiden dat Shilajit ook de energieproductie en weefselherstel ondersteunt, de bloedstroom verbetert en de negatieve impact van psychologische en fysieke stress vermindert. Klinische studies ontbreken om deze beweringen te ondersteunen [1, 2+].

Hoewel recent onderzoek wijst op fulvinezuur en plantaardige metabolieten als de belangrijkste dragers van de voordelen, geloven onderzoekers dat het complexe mengsel in Shilajit als geheel waarschijnlijk veel verbindingen bevat die in synergie werken [1, 2+].

Ontvang het regime van een topbiohacker om de gezondheid te optimaliseren

Joe Cohen staat bekend om zijn werk als succesvolle ondernemer op gezondheidsgebied nadat hij zijn vele gezondheidsproblemen had overwonnen met behulp van een persoonlijk regime. Ontdek precies welke supplementen hij neemt en welke veranderingen in zijn levensstijl Joe heeft doorgevoerd om een optimale gezondheid te behouden.koop Shilajit in Nederland

Soorten en oorsprong van Shilajit

De exacte samenstelling van Shilajit wordt beïnvloed door factoren zoals [2+]:

 

 • Plantenvariëteiten die in de massa worden opgenomen (Sullu-wolfsmelk, witte klaver, levermossen, bergmossen en andere). Mossen zijn bijzonder rijk aan mineralen en metalen zoals koper, zilver, zink en ijzer
 • Kwaliteit van de bodem
 • Geografische oorsprong van de rots
 • Lokale temperaturen
 • Vochtigheid
 • Hoogte

Shilajit uit Noord-India bevat bijvoorbeeld meer fulvinezuren (~21%) dan Shilajit uit Nepal (~15%), Pakistan (~15%) en Rusland (~19%). Shilajit uit Nepal is echter hoger in andere bioactieve stoffen [2+].

Shilajit is een zeldzame stof die wordt aangetroffen in de hooggelegen bergen van de Himalaya. Er wordt gezegd dat het een combinatie is van ten minste 85 mineralen en vitamines. Het is vrij van elke vorm van chemische of kunstmatige smaakstof.

De belangrijkste voordelen van shilajit zijn: bloeddruk en bloedsuiker (diabetes) controle, huid, haar, vrouwelijke vruchtbaarheid en persoonlijke gezondheidsproblemen, mannen privégezondheidsproblemen, geestelijke gezondheid, immuunbooster, bloedarmoede en nog veel meer

Er zijn vier verschillende variëteiten beschreven [2+]:

 

 • Gouden Shilajit, die eigenlijk roodachtig van kleur is (Savrana)
 • Zilveren Shilajit, wit van kleur (Rajat)
 • Koper Shilajit, blauw van kleur (Tamra)
 • IJzerhoudend Shilajit, bruinzwart van kleur (Lauha)
 • Goud- en kopersoorten zijn zeer zeldzaam. De meest voorkomende en vermoedelijk meest effectieve variëteit is het ijzerhoudende Shilajit.

Ondanks wetenschappelijk onderzoek en traditioneel gebruik, blijft de exacte oorsprong van Shilajit nog steeds een mysterie. Aangezien het lang duurt om te rijpen en spontaan wordt verzameld, zijn de huidige theorieën de beste gok die wetenschappers kunnen maken. Het proces van het maken van Shilajit is nooit wetenschappelijk gerepliceerd of bevestigd [2+].

Vermeende gezondheidsvoordelen van Shilajit - voordelen van shilajit

1) Effecten op testosteron en vruchtbaarheid bij mannen

Shilajit wordt traditioneel gebruikt voor het verbeteren van de reproductieve gezondheid bij mannen. Het was echter pas in recente klinische onderzoeken dat de specifieke effecten op testosteron en vruchtbaarheid bij mannen werden onderzocht. De beschikbare gegevens zijn nog schaars en niet overtuigend.

In een klinische studie met gezonde mannen verhoogde gezuiverd Shilajit (250 mg tweemaal daags) gedurende 3 maanden het totale en vrije testosteron, evenals dehydroepiandrosteron (DHEAS) [4].

Shilajit kan worden opgenomen in de teelballen, waar het oxidatieve schade zou kunnen verminderen, volgens celgebaseerde en dierstudies. Het kan ook de spermaproductie verhogen, hoewel dit bij mensen nog moet worden bepaald [7, 4].

2) Energieniveaus

Het chronisch vermoeidheidssyndroom kan het vermogen van een persoon om normaal te functioneren volledig aantasten, aangezien mensen die er last van hebben extreme vermoeidheid, slechte cognitie, pijn en verstoorde slaap ervaren. Een mogelijke onderliggende oorzaak is ontregeling van de HPA-as (hypothalamic-hypofyse-bijnier), de belangrijkste route die reageert op langdurige stress in het lichaam [8, 9].


Volgens sommige theorieën kan de HPA-as een diepgaande invloed hebben op energie, cognitie en het circadiane ritme. Daarom denken bepaalde beoefenaars dat het opnieuw in evenwicht brengen ervan het belangrijkste doel moet zijn bij mensen met chronische vermoeidheid. Dit standpunt is echter nog steeds controversieel [10].

Shilajit zou de HPA-as kunnen herstellen en het chronisch vermoeidheidssyndroom bij ratten kunnen verminderen. Het verminderde vermoeidheid en angst en voorkwam een ​​overmatige daling van de cortisolspiegel en het bijniergewicht [10].

Wetenschappers zijn van mening dat Shilajit zich kan richten op een andere potentieel belangrijke oorzaak van chronische vermoeidheid: slecht werkende mitochondriën. Deze kleine krachtpatsers produceren alle energie in cellen. Als de mitochondriën niet goed werken, kunnen mensen een gebrek aan energie en andere symptomen van chronische vermoeidheid voelen. Shilajit zou de mitochondriale gezondheid kunnen ondersteunen en hun schade kunnen voorkomen bij ratten met chronische vermoeidheid [10].

3) Verslaving

Sommige onderzoekers hopen dat de mix van actieve stoffen in Shilajit mensen kan helpen van verslaving af te komen, maar er is nog veel meer onderzoek nodig. Er zijn geen klinische onderzoeken om het gebruik van Shilajit bij mensen met een verslaving te ondersteunen en de interacties met psychotrope geneesmiddelen zijn onbekend.

In één onderzoek bij muizen verminderde Shilajit de ontwenningsverschijnselen en hielp het ook om verslavend gedrag te beteugelen. Het werkte door het veranderen van de dopaminegehalten in het limbische systeem (cortico-hippocampus), een hersengebied dat emoties regelt [11].

Een groep onderzoekers vraagt ​​zich af of Shilajit mogelijk een rol speelt bij de opioïde-epidemie. Het is een bekend feit dat opioïden zoals morfine snel tolerantie veroorzaken, waardoor mensen steeds hogere doses nodig hebben. Shilajit zou het risico op het ontwikkelen van tolerantie voor morfine bij muizen kunnen verminderen, maar de effecten op pijn en medicijntolerantie bij mensen zijn onbekend [12].

4) Darmgezondheid

Als antioxidant wordt Shilajit onderzocht om het lichaam te beschermen tegen maagschade veroorzaakt door oxidatieve stress en ontsteking [13, 13].

Fulvinezuur dat in deze biomassa wordt aangetroffen, verminderde de maagzuur- en pepsine-secretie in de magen van ratten, wat het risico op zweren verlaagt. De effecten op darm- en maagaandoeningen bij mensen zijn niet bekend [13, 13].

Benzoëzuur van Shilajit daarentegen kan antibacteriële eigenschappen hebben. Wetenschappers denken dat het bacteriën in de maag en darmen kan bestrijden, wat mogelijk kan helpen bij SIBO en darminfecties in het algemeen [14].

 

5) Hartgezondheid

Shilajit kan hartbeschermende eigenschappen hebben. Het kan werken door de niveaus van de belangrijkste antioxidant glutathion te verhogen. Het voorziet het lichaam ook van verschillende voedingsstoffen die de gezondheid van het hart ondersteunen [15].

Humuszuur, gevonden in Shilajit, kan ook helpen de bloedvetten te verlagen, wat het risico op hartaandoeningen en beroertes vermindert. Bij ratten verlaagde humuszuur het totale cholesterol en het totale vetgehalte in het bloed terwijl het het ‘goede’ HDL-cholesterol verhoogde [16].

6) Nootropisch potentieel:

Volgens Ayurveda is Shilajit een “medha rasayana” of “verbeteraar van geheugen en leren”. In één onderzoek verhoogde gezuiverd Shilajit het leervermogen en de geheugenconsolidatie bij oude ratten. Ongezuiverde Shilajit produceerde echter de tegenovergestelde reactie, vertraagt de hersenen en verslechtert de cognitie [2+].

Hoewel deze studie het noötropische potentieel van hoogwaardige Shilajit benadrukt, waarschuwt het ook voor de gevaren van ongezuiverde Shilajit-formuleringen van lage kwaliteit.

Er zijn meer hoogwaardige menselijke studies met gestandaardiseerde en gezuiverde Shilajit-formuleringen nodig voordat we conclusies kunnen trekken.

7) Effecten op ijzer en grote hoogte

Shilajit is inheems in de bergen en van oudsher zijn mensen eraan gewend om bergziekte op extreem grote hoogte te overwinnen. Shilajit zou het transport van voedingsstoffen naar diepe weefsels stimuleren en het energieniveau verhogen. Sommige mensen zeggen dat het hun vermogen om op grote hoogte gerelateerde problemen aan te pakken kan verbeteren, hoewel klinische onderzoeken ontbreken om deze bewering te staven [1+].

Fulvinezuur uit Shilajit helpt beenmergcellen meer ijzer te absorberen, wat uiteindelijk het ijzergehalte in rode bloedcellen verhoogt. Adequate ijzergehaltes in rode bloedcellen helpen om zuurstof efficiënter op te nemen en beter om te gaan met zuurstofarme omstandigheden op grote hoogte [1+].

Hoewel het gebruik door mensen op grote hoogten algemeen bekend is, zijn studies ter ondersteuning van het gebruik ervan voor het voorkomen van hoogteziekte onvoldoende en beperkt tot cellen en dieren. voordelen van shilajit

8) De effecten van andere kruiden versterken

Een van de meest interessante beweerde voordelen van Shilajit is het vermeende vermogen om de voordelen van andere kruiden en voedingsstoffen te versterken.

Traditionele beoefenaars zeggen dat Shilajit fungeert als een “algemene medeplichtige” en dat het in de Ayurveda wordt geclassificeerd als een “yogavaha”, wat zich vertaalt naar “een middel dat de eigenschappen van andere medicijnen verbetert”.

Volgens beoordelingen kan het de werkzaamheid van ayurvedische kruiden zoals [2+] verhogen:

 • Sal/shala (Shoria robusta)
 • Charoli-noot (Bachanania lactifolia)
 • Zoete acacia (Acacia fernesiana),
 • Asana (Terminalia tomentosa)
 • Catechu (Catechu nigrum)
 • Myrobalan (Terminalia chebula)
 • Bala (Sida cordifolia)

Deze beoordelingen bevatten echter studies van lage kwaliteit met twijfelachtige bevindingen. Klinische gegevens ontbreken volledig en de meeste claims en conclusies komen voort uit traditioneel en onbewezen gebruik.

9) Stress en angst

Volgens dierstudies kan Shilajit het dopaminegehalte in limbische, emotionele hersengebieden verhogen. Onderzoekers denken dat het angst en de schadelijke effecten van stress kan verminderen op basis van het gehalte aan antioxidanten en voedingsstoffen. Er ontbreken echter nog steeds goede studies om hun theorie te ondersteunen [11].

Bij muizen verhoogde Shilajit de niveaus van GABA, de belangrijkste “kalmerende” neurotransmitter in de hersenen. Het verhogen van GAMA vermindert overactiviteit in de hersenen, wat kan helpen bij angst, paniek en stress, maar mogelijk ook bij aanvallen. Er is veel meer onderzoek nodig [17]. koop Shilajit in Nederland

10) Antioxidanten verdediging

Shilajit heeft antioxiderende eigenschappen. Het zou doodsroutes in cellen (zoals p53, Bax en caspase 3) kunnen blokkeren, beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en de niveaus van de belangrijkste antioxidant glutathion verhogen. Over het algemeen zijn onderzoekers van mening dat het cellen stabiliseert en hun antioxidantcapaciteit verhoogt [18, 19].

11) Ontsteking

Hoge neutrofielen kunnen weefsels beschadigen en ontstekingen verergeren [20].

Wetenschappers onderzoeken of humuszuur en fulvinezuur, beide gevonden in Shilajit, neutrofielen en ontstekingen in het lichaam verminderen. Kaliumhumaat van Shilajit blokkeert complementactivatie, wat het niveau van talrijke ontstekingsstoffen (cytokinen zoals TNF-a, IL-1b, IL-6 en IL-10) in cellen vermindert [21].

Het ontstekingsremmende potentieel van shilajit moet echter nog worden bepaald bij dieren en mensen.

12) Hersenfunctie

Hoofdletsel kan de bloedvaten in de hersenen beschadigen, oxidatieve stress verhogen en op de lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken.

In dierstudies hielp Shilajit schade aan de hersenen te verminderen en het herstel te versnellen door het verhogen van het antioxidantgehalte. Daarnaast onderzoeken wetenschappers of het de doorbloeding van de hersenen kan verbeteren en hoge druk in de hersenen kan verminderen [R, R].

13) Ziekte van Alzheimer

De hersenscans van mensen met de ziekte van Alzheimer tonen klonten van veranderde eiwitten (zogenaamde tau-fibrillen). Naarmate deze eiwitten zich ophopen en in de war raken, verergert de ziekte. In een celgebaseerd onderzoek verminderde fulvinezuur in Shilajit de aggregatie van deze eiwitklitten aanzienlijk. Het zou de grootte van eiwitten kunnen verminderen en ze kunnen ontwarren, wat een groot potentieel biedt voor het bestrijden van deze ziekte [22, 22].

Menselijke gegevens ontbreken. De effecten van Shilajit op de ziekte van Alzheimer moeten in klinische onderzoeken worden onderzocht.

14) Straling

Onbedoelde blootstelling aan straling in de omgeving verhoogt de oxidatieve stress in het lichaam, die veel organen kan beschadigen. Radiotherapie daarentegen wordt gebruikt om bepaalde soorten kanker te doden in chemotherapieprotocollen, maar het kan ook veel gezonde weefsels beschadigen.

Onderzoekers onderzoeken of Shilajit de potentie heeft om de schade te helpen voorkomen of verminderen. Het verhoogde de gezondheid van eierstokcellen na blootstelling aan straling. Shilajit zou celdoodroutes kunnen uitschakelen, waardoor de overleving van gezonde cellen toeneemt [18].

Aan de andere kant vertellen celstudies ons niets over de mogelijke effecten. Dier- en mensstudies zijn nodig.

15) Bloedstroom en detox

Wetenschappers veronderstellen dat fulvinezuur uit Shilajit de bloedstroom en de penetratie van voedingsstoffen in diepe weefsels die ze vaak het meest nodig hebben, kan verbeteren. Volgens hen kan fulvinezuur ook helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit diepe weefsels, waardoor de detox wordt verbeterd. Al met al kan de resulterende verbeterde bloedstroom schade voorkomen en genezing in het lichaam bevorderen [23].

Klinische gegevens ontbreken echter. Hun waarnemingen zijn gebaseerd op dier- en cellulaire studies

16) Diabetes

De antioxiderende eigenschappen van Shilajit beschermden insulineproducerende bètacellen in de pancreas tegen vernietiging [14, 24].

17) Toevallen

In één onderzoek bij ratten versnelde Shilajit het herstel van aanvallen. Hogere doses hadden een sterker effect en konden aanvallen en complicaties vertragen [17].

Shilajit-dosering

Er zijn veel uitdagingen bij het doseren van Shilajit. Ten eerste bestaan er vele vormen van supplementen en is de exacte concentratie van actieve stoffen en voedingsstoffen in deze producten meestal onbekend. Wat nog erger is, veel producten die beweren van goede kwaliteit te zijn, bevatten niet eens Shilajit.

Zelfs als u een puur Shilajit-supplement vindt, zijn er niet genoeg klinische onderzoeken om doseringsaanbevelingen vast te stellen.

Een klinische studie bij onvruchtbare mannen gebruikte 250 mg 2X/dag gedurende 3 maanden. Dit is in overeenstemming met de dosering die wordt gebruikt in de Ayurvedische praktijk, volgens wetenschappelijke beoordelingen. De in de meeste reviews genoemde dosering varieert tussen 300 – 500 mg/dag. Volgens Ayurveda wordt Shilajit-poeder gemengd met melk en twee keer per dag ingenomen [4, 14].

Als het gaat om de geïsoleerde actieve verbindingen, suggereert onderzoek dat tot 1 g/kg/dag kaliumhumaat en tot 1,8 g/dag fulvinezuur veilig is bij volwassenen. Dit is de hoogste veilige dosis en wordt niet aanbevolen voor algemeen welzijn [25].